Kes me oleme?

Pilt: Erik Norkroos


Loovharidusühendus (MTÜ LoovHA) - on grupp lapsevanemaid, kes kogunesid 2013 aasta sügisel, et arutada laste koolirõõmu puudumise põhjuseid ja seda, kuidas kool võiks paremini aidata noortel oma tõelise elukutse leida.


Oma tegevust alustati laste loovuseringiga ning seminaride ja suvekooli korraldamisega kõigile haridushuvilistele. Seminaride ja suvekooli eesmärgiks on edukate praktikate tutvustamine ja teemakohaste töötubade läbiviimine.


Kuna meie taotlused ja tegevused olid suunatud noorte aitamisele siis 2016 otsustati kaasata protsessi ka noored ise. Tekkis idee läbi viia hariduseksperimendi korras noorte laager teemal, "Milline võiks olla inspireeriv kaasaegne kool?" Üksiti otsustati teha selleteemaline dokumentaalfilm.


Hariduseksperimendi läbiviijate eesmärgiks on: 
  • Aidata põhikooli ja gümnaasiumi lõpetajatel leida see oluline põhjus, milleks nad siia ilma sündinud on, kuidas olla valmis juba enne kooli lõpetamist avastama oma ELU KUTSET.
  • Leida tänases haridussüsteemis see, mille muutmine aitab toetada noorte parema valmisoleku kujunemist.
  • Viia läbi 16.07 õpetajatele, lapsevanematele ja igas vanuses haridushuvilistele mõeldud külaliste päev, kuhu kutsume kõiki kaasa mõtlema vahe-aasta vajalikkuse ja noorte elueesmärkide teemal. Noored tutvustavad külalistele nädala jooksul läbi mõeldud arusaama vaheaastast.
  • Aidata noortel koostada kokkuvõttev pöördumine haridusavalikkuse poole

Hariduseekspeiment algas 2017 aasta suvel. Kuueteistkümnele noorele anti võimalus luua nn. “Ideaalse kooli” mudel. Toimusid haridusteemalised arutelud, üheskoos pandi kirja tuleviku kooli kujunemiseks vajalikud eeldused. Eksperimendis osalenud noortega jätkati regulaarseid kohtumisi – viidi läbi seminare ning kavandanti hariduseksperimendi jätku. Sellel suvel (2018) osalevad lisaks eelmise aasta noortele 14 uut noort. 

Hariduseksperimenti I aitasid ettevalmistada lisaks LoovHA liikmetele: Aivar Haller (ELVL juhataja), Erik Norkroos (võttegrupist Rühm Pluss Null), Piret Suurväli (sel ajal ETV haridustoimetuse juhataja), gümnaasiumi noored, Maarja Hallik (Tallinna Ülikooli Haridusinnovatsiooni keskusest) ning läbi ettevalmistuse perioodi veel mitmed teised head inimesed.


Välja on kujunenud Villevere hariduseksperimendi initsiatiivgrupp, kuhu kuuluvad lisaks LoovHA liikmetele: Aivar Haller (ELVL juhataja), Tiiu Kuurme (kasvatusteaduse dotsent), Veiko Viigipuu (Villevere Koolimaja MTÜ juhatuse liige) ning hariduseksperimendiga liitunud noored.


Villevere Hariduseksperimendi I noorte kokkuvõtted ja meediakajastused

Kommentaarid